Nyheter

Cannabisbruk i forntidens norra Europa

Kulturargumentet för alkohol och mot cannabis förekommer ofta i debatter om varför spriten är laglig. Att alkohol skulle förekommit så mycket längre tid i vår kultur stämmer inte. Det finns flera saker som talar emot detta ologiska resonemang.

Dels så odlade våra germanska förfäder cannabis tusentals år innan Jesus födelse och att använda plantan kräver inte en fullt så krånglig process som måste till för att framställa alkoholhaltig dryck.

 

 

Igår skrev KLT om att cannabis ska vara det första konstaterade låneordet i de germanska språken och att ordet kommer från grekiskan, det var ca 500 före Jesus födelse. Det äldsta kända ölbryggeriet var verksamt vid den tiden men då hade det redan odlats cannabis, då kallat henep/haenep, i tusentals år i denna del av världen.
Det är svårt att veta när cannabis började användas i russyfte av germanska stammar men med tanke på hur cannabisplantan fungerar så är berusning svår att undvika.

Om du diskuterar den lätta drogen cannabis med en rasist, en kultur-protektionist eller kanske en vilsen knarkkrigare så bör du alltså rätta personen och säga att cannabis med största säkerhet användes lååång tid före alkohol.

Länkar:

Spännande bok om det svenska ordförrådets framväxt

The World’s Oldest Brewery (No, it’s Not Budweiser)

Svensk järnålder: Shamaner använde ceremoniell cannabis

The Sacred Plants of our Ancestors i Tyr: Myth—Culture—Tradition

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.