alt
Nyheter

Costa Rica hänger på…

Nu sällar sig även Costa Ricas president Laura Chinchilla till dem som vill starta en seriös diskussion om avkriminalisering och/eller legalisering av droger. Detta som ett alternativt sätt att komma till rätta med den illegala drogtrafiken i regionen, vilken utgör ett allt större hot mot de centralamerikanska staterna.
Tidigare har Guatemalas nyvalde president Otto Perez Molina efterlyst samtal om en regional drogstrategi och i samband med det framfört liknande åsikter.
-Diskussionen bör komma till stånd och fortsätta, även om USA skulle motsätta sig den, anser Laura Chinchilla. 

-Om vi fortsätter på den inslagna vägen när resultaten idag är sämre än för tio år sedan, kommer vi ingenvart och då är det bara en tidsfråga innan vi befinner oss i samma situation som Colombia och Mexiko, sa Chinchilla förra veckan i San Jose. Eftersom de centralamerikanska länderna betalar ett mycket högt pris i de här sammanhangen, har vi också rätt att föra en seriös diskussion om legalisering, oavsett om USA samtycker eller inte, menar hon.

Costa Rica har på senare tid mjukat upp sin narkotikalagstiftning och avkriminaliserade i höstas innehav för personligt bruk. President Chinchillas uttalanden kom samma dag som hon träffade  Guatemalas vicepresident Roxanni Baldetti de Paz och dagen efter det att hon haft ett möte med Janet Napolitano, USA:s säkerhetsminister. Napolitano meddelade (föga förvånande) i ett tal i Mexico City samma dag att USA:s inställning i frågan var att legalisering ”inte var det rätta sättet” att stoppa drogtrafiken.

Salvador drog sig ur
Guatemalas president Perez Molina har försökt skapa opinion och få stöd för sina åsikter i centralamerika. Till att börja med verkade det som om Salvadors president Mauricio Funes var inne på samma tankegångar, men han drog sig ur (efter amerikanska påtryckningar?). I Panama var man inte alls intresserad och detsamma gällde Honduras, vars president Porforio Lobo sade att en legalisering skulle göra landet till ett paradis för drogtrafikanterna.

Ortega: -Problemet förgiftar regionen
Den nicaraguanske presidenten Daniel Ortega har visserligen inte tagit ställning vare sig för eller emot en eventuell legalisering, men i ett tal i januari sade han att så länge USA misslyckas med att  kontrollera drogkonsumtionen (han avser sannolikt den stora efterfrågan som finns i USA), så fortsätter problemet att förgifta hela regionen.

Mexiko vill diskutera
I februari uttalade sig Mexikos utrikesminister och sade att Calderons regering var öppen att före en internationell diskussion om en eventuell legalisering, men i likhet med Chinchilla varnade han för att denna åtgärd i sig inte skulle besegra den organiserade brottsligheten.

”Alarmerande nivåer”
Enligt den årliga rapport som FN:s kontrollorgan International Narcotics Control Board offentliggjorde i början av förra veckan, har drogtrafiknivåerna nått ”alarmerande och ej tidigare uppnådda nivåer”. Där framkommer också att värdet på det kokain som transporteras genom regionen i genomsnitt kan uppgå till så mycket som 5% av de i regionen ingående ländernas BNP.

Länkar:

Guatemala President Will Propose Drug Legalization

Costa Rica’s Chinchilla Calls for Drug Legalization Debate

Guatemalan Leader Wants Decriminalization Talks

Costa Rica President Joins Call for Drug Legalization Debate

Homeland Security’s Napolitano Insists Mexico Drug War Not a Failure

Support Guatemalan president’s call for drug legalization (För dig som vill hjälpa Molina att påverka)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.