alt
Nyheter

Dealande varuautomat togs i beslag

I vanliga fall kan folk handla läsk och/eller godis i varuautomater, men i Auckland, Nya Zealand, stod det till för bara några dagar sedan en något annorlunda variant- en marijuana-dealande varuautomat!
När maskinen matades med en Nyzeeländsk 20-dollarssedel, dunsade en påse med ett gram marijuana ned på brickan bakom luckan.
Maskinen stod i NORML-aktivisternas högkvarter ”The Daktor” i förorten New Lynn.

Cannabis är en otillåten drog i landet och kan ge upphov till böter och/eller fängelse om det vill sig illa. Straffet för att distribuera cannabis är strängare än för bara innehav.

Inte straffbar

Därför tyckte aktivisterna att det vore en god idé att låta den icke straffbara varuautomaten sköta den delikata uppgiften att distribuera Mary Jane i klubbrummet istället för en juridiskt ansvarig person. På det sättet kunde medlemmarna av Aucklands NORML-avdelning (National Organisation for Reform of Marijuana Laws) vidhålla att ingen faktiskt dealade cannabis i deras högkvarter.
Konceptet är dock inte nytt. Redan för fyra år sedan fanns det varuautomater för marijuana i Kalifornien, som framgår av länken nedan.

”Sålde” bra

Julian Crawford, som är chef för den ideella föreningen, säger att maskinen var en megahit som under ”rusningstrafik” kunde sälja flera hundra påsar med rökbart godis.

Polisen höll dock ett vakande öga på verksamheten och hotade med att upprätta kontroller utanför klubbrummet för att checka in- och utpasserande.

Polisen slår till

Nu nöjde sig inte lagens långa arm bara med hotelser, utan raidade på torsdagskvällen i förra veckan cannabisklubben The Daktor, beslagtog maskinen med dess innehåll (27 000 NZD och 700 gram cannabis) samt bongar, pipor och diverse andra röktillbehör. Dessutom arresterades fyra personer som befann sig i lokalen.

Direktiv från högre ort

Sannolikt är det omständigheten att internationella media uppmärksammat fenomenet och skrivit om det i underhållande form, som gjorde att polisen till sist såg sig föranledd att agera, för att inte framstå som alltför passiv. En av poliserna berättade också att de erhållit direktiv från högre ort att slå till mot The Daktor.

Trygga inköp

-Speciellt omtyckt är ju automaten för dem som inte vill söka sig till kriminella kretsar för att handla sitt röka, utan gör trygga inköp här istället, berättade Julian Crawford för nyhetsbyrån AFP (Agence France-Presse) före polisens tillslag.

Nya Zealand är ett av världens cannabistätaste länder med avseende på antalet konsumenter. Hela 13% av alla vuxna beräknas röka drogen regelbundet.

Länkar:

Cannabis vending machine opens in New Zealand

New Zealand police seize marijuana vending machine

Cannabis vending machine seized in raid

Welcome to The Daktory

Marijuana säljs i varuautomater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.