Vare sig det beror på legaliseringen av marijuana i Colorado och Washington eller inte, så röker amerikanska ungdomar på som aldrig förr. Enligt en ny undersökning verkar det dock som om föräldrar har mer att frukta från alkohol än cannabis när det gäller skadeverkningarna på deras barns hjärnor.
Undersökningen gav nämligen vid handen att marijuana inte hade någon effekt på tonåringarnas hjärnvävnad, medan alkohol däremot hade det.
Forskarna från University of California, San Diego och University of Pittsburgh Medical Center, genomförde studien på 92 ungdomar i åldern 16-20 år.
{source}<div style=’text-align:center; height: 310px;’>
<script type=’text/javascript’ src=’https://spshared.5min.com/Scripts/PlayerSeed.js?sid=281&width=500&height=308&playList=517623332′></script>
<br/>
</div>{/source}
Hjärnskanning
Försökspersonernas hjärnor skannades såväl före som efter en 18-månadersperiod. Under den tiden hade hälften av tonåringarna, som redan grundlagt en vana att konsumera både alkohol och cannabis, fortsatt med sina vanor som tidigare. Den andra hälften drack bara måttligt eller inget alls, liksom de gjort innan undersökningen.
Förutom hjärnskanningen omfattade undersökningen också en detaljerad toxikologisk rapport samt bedömningar av substansanvändning. Ungdomarna intervjuades också en gång i halvåret. Forskarna kontrollerade inte deras kognitiva förmåga, utan inskränkte sig till hjärnskanningar.
Förlust av vit hjärnsubstans
När de 18 månaderna hade gått, visade det sig att de ungdomar som drack minst fem alkoholhaltiga drycker två gånger i veckan, hade förlorat vit hjärnsubstans. Det betyder att de kan ha skadat minne, uppmärksamhetsförmåga och beslutsfattande funktioner, vilket i å fall kvarstår när de går in i vuxenlivet.
Viktig hjärnvävnad
De tonåringar som bara regelbundet hade rökt cannabis, hade ingen motsvarande reduktion av hjärnsubstans.
De här skadorna uppstår därför att hjärnan fortsätter att skapa hjärnsubstans en bra bit in i adolescensen och det tidiga vuxenlivet. Och eftersom den saknade hjärnvävnaden är viktig för beslutsfattande och självkontroll, betyder det att alkoholkonsumtion kan komma att leda till fortsatta missbruksproblem i framtiden.
Motstridiga resultat
Flera undersökningar har påvisat att alkohol är skadligt för växande hjärnor, men när det gäller cannabisens eventuella skadeverkningar, har undersökningsresultaten varit mera motstridiga. Faktum är att två studier som genomfördes under förra året tydde på att marijuanakonsumtion hos personer under 18 år var förknippad med lägre IQ och förlust av hjärnsubstans. Vi kommenterar en av dessa här: Måste cannabisrökning innebära lägre IQ?
Korrekt beskrivning
Emellertid hävdar en läkare vid namn Duncan Clark, som inte var delaktig i den här undersökningen, att man vid de tidigare studierna hade hjärnskannat försökspersonerna endast vid ett tillfälle, medan den aktuella undersökningen genomförde skanningar både före och efter drogkonsumtionen. Därför. menar Clark, beskriver den mera korrekt vilken effekt alkohol och marijuana har på hjärnan.
Inverkande faktorer
Dessutom hade forskarna i den senare studien bättre möjligheter att observera skillnader i försökspersonernas levnadsomständigheter. Trots det kan man inte bortse från andra faktorer, t ex genetiska, som kan ha inverkat på resultatet.
Undersökningen kommer att publiceras i aprilupplagan av Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
Länkar:
Teen Marijuana Use May Show No Effect On Brain Tissue, Unlike Alcohol, Study Finds
No, Teen Marijuana Use Doesn’t Cause Brain Damage, But Alcohol Does
Regular marijuana use by teens continues to be a concern
Alkohol och tobak farligare än Cannabis
Kan cannabinoider dämpa alkoholism?
USA: Cannabis kan motverka alkoholens hjärnskador enligt ny studie