Hampa ger hög nettoenergiavkastning
Nyheter

Forskare: Hampa bra fastbränsle

Hampan kan mycket väl bli en viktig svensk energigröda. Det framgår av Thomas Prades färska doktorsavhandlng från SLU om industrihampans förutsättningar att användas som energiproducent.

Hög avkastning, litet bekämpningsbehov samt möjligheter att använda plantan till såväl fast bränsle som råvara vid biogasframställning, är de främsta orsakerna.

De fältförsök som Thomas Prade genomförde på SLU i Alnarp visade att den biomassa som hampan producerar är lika god som, eller i vissa fall överlägsen, den som flera andra energigrödor i vårt odlingsområde besitter.

Uppenbarligen används merparten av den industrihampa som nu odlas i landet främst till småskalig eldning (briketter), men Prade menar att hampan kan användas t ex i stora värmekraftverk eller omvandlas till biogas genom rötning. Beroende på hur hampan ska användas, är det dock viktigt att skörda grödan vid rätt tidpunkt.

Fast hampan är en stråväxt, ger den lika goda kemiska bränsleresultat som vedbränsle och efterlämnar inte lika mycket aska som t ex halm.

Länkar:

Hampa lovordas som energigröda

Hampa bra energigröda

Undersökningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.