alt
Nyheter

Good cop- bad cop

Ofta kanske vi ser ont om tillfällen att applådera insatser från poliskårens representanter, men idag gör vi ett undantag och nämner den graffitiaktive polisassisenten Gustaf Engström, som i en debattartikel i DN hade kuraget att kritisera den gällande ordningen, som inte ger graffitikonstnärerna möjlighet att utöva sitt intresse lagligt. Sådana möjligheter finns ofta utomlands, men inte i Sverige, där nolltolerans och konfrontation gäller gatukonstens artister.
-Ett demokratiskt samhälle kan inte censurera en hel konstform, tycker Gustaf Engström. Graffitin måste få en plats i det offentliga rummet!

För balansens skull måste vi förstås rapportera om en polisman som anser sig stå över lagen. Det hör samman med historien om Gustaf Engströms utspel om att graffiti inte borde vara kriminellt.

Det debattinlägget var inte i alls i polismannen Jonas Ellings smak! Elling är ansvarigt befäl vid Stockholmspolisens klottergrupp och han är nu misstänkt för att ha manipulerat ett av sina egna mejl innan det blev offentlig handling. Mejlet hade han skrivit som en reaktion på Engströms debattartikel. Jonas Elling har därefter sannolikt raderat en mening där ordet rötägg förekommer med syftning på Gustaf Engström.

När brevet begärdes ut från polisens backup-server, upptäcktes dock originalmejlet. 

Elling är polisanmäld och Alf Bohlin, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, understryker att det betraktas som ett mycket allvarligt brott att radera i allmäna handlingar och håller för troligt att förseelsen kan betraktas som tjänstefel.

Länkar:

Polis: Nolltolerans mot graffiti är estetisk censur

Polischef kan ha manipulerat mejl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.