Nyheter

Inhalerad marijuana kan hålla tillbaka hjärncancer

En nyligen genomförd studie visar ett slående samband mellan inhalerad cannabis och anti-tumör-effekter hos unga med hjärncancer. Därigenom får vetenskapen nya bevis för att kemiska föreningar från cannabisplantan (s k cannabinoider) kan ha en signifikant betydelse som motmedel till cancer hos människor.
I den här lilla studien, som genomfördes av Mansoor Foroughi och hans forskarteam i Vancouver, Kanada, deltog två försökspersoner; en 11-årig och en 13-årig tjej. Båda har genomgått operationer, varvid deras hjärntumörer togs bort så långt det gick.

Vid 14 års ålder gick en av patienterna med på att låta sig undersökas i forskningssyfte för att utröna vilken -om någon- effekt cannabiskonsumtion kunde tänkas ha på hennes sjukdom. Hon började röka cannabis och rökte i princip dagligen mellan 16 och 19 års ålder.

Tumören nästan borta

Vid den MRI-scanning av hennes hjärna som med jämna mellanrum utfördes, visade det sig att de kvarvarande resterna av hennes tumör stadigt minskade i storlek och enligt studien är den nästan helt borta sex år efter operationen.
Studien fastslår att ”Den regelbundna cannabisanvändningen sammanfaller med tiden för ”den radiologiska storleksminskningen av tumören.” Denna patient fick inte någon ytterligare medicinsk behandling. Den största variabeln i tumörens tillbakagång tycks ha varit ”inhaleringen av cannabis.”

Inget unikt fall

Det här är inget unikt fall. Den 11-åriga flickan i samma rapport kunde även hon visa upp en i det närmaste obefintlig tumörrest sex år efter operation. Också i det här fallet sammanföll tidsrymden då tumören minskade i storlek, med patientens cannabisinhalationer. Hon rökte i snitt tre gånger i veckan.
Foroughi och hans team misstänker att det kan röra sig om s k synergiska effekter från hela cannabisplantan, inte bara enstaka extrakt från den. De uppmanar till kliniska medicinska studier av plantan i sin helhet.

Lagen hindrar forskning

P g a gällande lagstiftning runt om i världen, lär dock lagen lägga hinder i vägen för att det ska ske under den närmaste tiden. Så de hundratusentals/miljontals av frustrerade patienter som plågas av sjukdomstillstånd som cannabis skulle ha kunnat avhjälpa, tycks inte inom överskådlig tid få någon uppbackning från lagstiftarna

Frågan är- hur länge ska de behöva vänta?

Länkar:

Spontaneous regression of septum pellucidum/forniceal pilocytic astrocytomas—possible role of Cannabis inhalation

Inhaled Marijuana May Keep Brain Cancer in Remission

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.