Känd svensk knarkkrigare gör avbön

I söndags publicerades en mycket intressant debattartikel på Svd Opinion. Det handlar om Christina Gynnå Oguz debattinlägg med rubriken ”Förenklad svensk syn på missbrukare”.
Gynnå Oguz har under flera år varit en inflytelserik profil i den svenska och internationella narkotikapolitiken. 

Det märkvärdiga är inläggets syrliga kritik mot Svensk narkotikapolitik. Hon inleder med att ta upp den höga narkotikarelaterade dödligheten i Sverige. Ett annat mörkt moln är hur vanligt det är med med Hepatit C bland svenska injektionsmissbrukare. Sedan är vi inte alls så bra när det kommer till missbrukets omfattning, där flera andra EU-länder ligger bättre till än oss. 

Gynnå Oguz går även in på hur moraliserandet stigmatiserar och allvarligt drabbar människor som faktiskt lider av beroendesjukdom. Hon går sedan vidare och ifrågasätter vår extrema lagstiftning som kriminaliserar intag av narkotika, det s k konsumtionsförbudet. Något som leder till att tvångsvård av missbrukare är norm i Sverige.
Denna fascistoida grundpelare i nollvisionen som lobbades igenom av RNS/Polisen för över 20 år sedan, kan enligt FN-organisationerna WHO och UNODC vara ett brott mot mänskliga rättigheter. 

Sista stycket i debattinlägget är kanske mest slagkraftigt:

Det är dags att se över narkotikapolitiken. En sådan översyn måste vila på den grund som FN:s narkotikakonventioner utgör och bör även omfatta lagstiftningen som rör missbruket, inklusive LVM och kriminalisering av intaget av narkotika.

Det är ganska starka ord från en svensk som arbetat med narkotikafrågor på socialdepartementet, samt innehaft viktiga och relevanta uppdrag inom FN. Det enda som saknas är uppmaningen om slopandet av vår korkade politiska vision  ett narkotikafritt samhälle.

Vi har tidigare skrivit om den utredning hon gjorde 2010-2011 åt ansvarige minister Maria Larsson, ett solklart beställningsjobb från socialdepartementet, som syftade till att försvara och sprida den svenska restriktiva narkotikapolitiken. 

Länkar:

Förenklad svensk syn på missbrukare

Det finns inga enkla lösningar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen