Nyheter

Legal cannabis i Uruguay idag?

Sedan idag på eftermiddagen pågår en omröstning i Uruguays representanthus om att legalisera cannabis och att låta staten odla och sälja drogen. Om förslaget går igenom, ser vänsterregeringen i Uruguay till att de blir de första som bryter mot nakotikakonventionen från 1961 och i så fall sätter landet sannolikt en ny trend i hela Latinamerika.
Huvudsyftet med förslaget är förstås att minska intäkterna till de knarkkarteller som sprider död och kaos i regionen, men flera goda effekter väntas följa, som t ex skatteintäkter och statlig kontroll av försäljningen Det ger bland många andra fördelar en bättre central översikt av hälsorelaterade frågor.
– Någon i Sydamerika måste börja! sa presidenten och förre Tupamaros-rebellen José Mujica när han intervjuades av den brasilianska tidningen O Globo förra året.

Först i världen
Uruguays president José Mujica säger sig visserligen aldrig själv ha provat cannabis, men han och hela landets politiska elit är klart inställda på att försöka bli det första landet i världen där staten engagerar sig i odling och försäljning av legal cannabis.

Folkbildning via medierna
Lagförslaget är dock fortfarande i högsta grad kontroversiellt och ryktena gör gällande att cirka 2/3 av landets befolkning är tveksamma till reformen. För att råda bot på detta, har Mujica och hans meningsfränder sett till att folkbilda om cannabis bl a med hjälp av TV och informativa sidor på nätet.

Statsmonopol och hemodling
Reformen medför att en statlig myndighet (som även har rätt att utfärda licenser) kontrollerar produktionen och försäljningen av cannabis, som ska äga rum i därför avsedda lokaler. Registrerade köpare över 18 år kan maximalt inhandla 40 gram/månad. Privat hemodling tillåts också i begränsad utsträckning; det högsta antalet plantor en individ kan odla i hemmet är sex styck. Dessutom tillåts odling i forskningssyfte.

OAS positivt till reformen
José Miguel Insulza är ordförande för det mellanstatliga samarbetsorganet OAS (Organization of American States). I förra veckan besökte han Uruguay för att presentera OAS rapport om nya strategier i kampen mot narkotika. Han anser att detta är en strategi väl värd att pröva.
Det tycker dock inte USA, som är en av största konsumenterna av den narkotika som strömmar norrut från Latinamerika, så det är föga förvånande att det kommit hård kritik från Obamaadministrationen.

Självfallet håller vi dig uppdaterad med valets utgång lite senare!

Länkar:

Uruguay Congress begins marijuana legalization debate

High in Uruguay

Laglig marijuana i vågskålen

Tomorrow: Will Uruguay Be First Country To Legalize Marijuana?

Uruguay röstar om att legalisera marijuana

Uruguay: Presidenten vill sälja statlig cannabis

Despite Polls, Uruguay Government Wants to Legalize Weed

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.