Nyheter

Liberala motioner från höger och vänster

Två motioner som handlar om att se över Sveriges narkotikapolitik har nyligen lämnats till riksdagen. Är det den aktuella legaliseringsdebatten i USA som ekar i Sverige? Vår nollvision kan ju ses som en direkt spegling av USA:s ”war on drugs”, och när Obama via sin nya drogtsar nu förklarat att kriget mot drogerna är över så har det effekter även i Sverige.

Kanske är det den första glimten av ljuset i slutet av tunneln vi nu bevittnar gällande svensk narkotikapolitik?

 

 

Från vänsterpartiets Elina Linna m.fl. I motionen finns förslag om avkriminalisering av eget bruk och resonemanget är:

Citat: ”En avkriminalisering av det egna bruket ger inga direkta effekter när det gäller antalet fångar, eftersom eget bruk i allmänhet inte ger fängelsestraff. Däremot skulle den få effekter för polisens arbete, som under senare år fokuserat alltmer på den enskilde missbrukaren och minskat sin fokus på langningen. Att vrida tillbaka denna bild bedömer vi skulle få en större effekt för att minska narkotikamissbruket. Samtidigt stämplas inte den missbrukande automatiskt som kriminell vilket har betydelse för samhällets möjligheter att få kontakt med och hjälpa honom eller henne. En person som betraktas och behandlas som kriminell stöts ut ur samhällsgemenskapen och en sådan marginalisering har också täta samband med utvecklingen av tungt missbruk.”

Från centerpartiets Fredrick Federley. I motionen föreslår han en utredning om den svenska narkotikapolitiken de senaste 10 åren, och vad den gett för resultat och resonerar såhär:

Citat: ”FN har konstaterat att det inte finns något samband mellan en förbudspolitik och narkotikabruk. Frågan är då om allokeringen av enorma resurser till detta område verkligen ger resultat över huvud taget? Samtidigt kan vi se hur rättsväsendet på andra områden lider stor brist på resurser och där våldsbrott med mera inte hinner prioriteras. Är det så att vi i tio års tid har lagt enorma resurser på något som inte leder någon vart?”

Visst, desto fler motioner är för knarkkriget men harm reduction är trots allt ett respekterat synsätt idag. Mer liberalt ska det bli!

Legalize it!

/Anonym

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.