Nyheter

Lukrativt med HVB-hem

När Socialstyrelsen 2008  granskade 156 HVB-hem (Hem för Vård eller Boende), fick inte mindre än 144 av dem allvarlig kritik. Eftersom vårdkostnaden på dessa hem ligger någonstans mellan 2000 och 6000 kr/dygn, är det naturligtvis en lönande affär att starta upp ett sådant hem. Kommunerna- och därmed deras skattebetalare- får stå för fiolerna. Det här är en verksamhet som omsätter miljarder, men resultaten av den s k vård som bedrivs på många av dem är bedrövligt dåliga.

Det sociala klimatet i Sverige har på senare tid hårdnat och allt fler barn blir omhändertagna av samhället. Nya HVB-hem skjuter upp som svampar ur jorden, men den vård som erbjuds de barn och ungdomar som bor där, lämnar mycket övrigt att önska. Det förefaller som om girighet och kommersiella intressen är mycket viktigare än att visa de omhändertagna barnen kärlek och medkänsla. Dessutom förekommer ofta bristande tillsyn.

En ny trend i denna bransch är att företagen gärna åtar sig att husera barn och ungdomar med helt andra problem. Den f d politikern Rune Lanestrand har flera års erfarenhet av HVB-branschen och han varnar nu i en debattartikel i Fria Tidningen för att sända ensamkommande flyktingbarn till dessa hem. -Det vore inte en humanitär handling, säger han.

Länkar:

HVB-hem är inte bra för flyktingbarn

Kritik mot Hasselakollektivet

Alldeles för enkelt att starta HVB-hem

Hassela och för många andra HVB-företagare är oseriösa

Sponsrade av Socialstyrelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.