alt
Nyheter

Polen mjukar upp lagen

En ändring i den polska narkotikalagstiftningen ger åklagarna chansen att undvika rättegångar genom att handla enligt principen ”vårda- inte straffa”.

Från och med igår stod en ytterligare möjlighet de polska åklagare som handhar narkotikabrott till buds, nämligen välja att underlåta ta vissa fall vidare till rättegång. Det handlar om personer som gripits för innehav av små mängder illegala substanser.

-Det här nya systemet gör att det i framtiden kommer att gå snabbare och bli billigare samt mera effektivt, säger Agnieszka Sieniawska, chef inom polska narkotikapolisen. T ex kan någon som anhållits för droginnehav i fortsättningen direkt remitteras till en terapeut, utan att åklagarna ska behöva skaffa sig en uppfattning om det aktuella drogmissbrukets omfattning. Det sker istället på polisstationen i samband med anhållandet.

Barbara Wilamowska från den polska Nationella Byrån för Drogförebyggande åtgärder, tror att det nya systemet kommer att medföra färre rättegångar.I det nya tillägget till narkotikalagen skärps emellertid straffen för handel med droger.

Förra månaden skrev de två polska nobelpristagarna, den förre presidenten Lech Walesa och poeten Wislawa Szymborska på en petition som kräver mildare bestraffning av personer som gripits med mängder avsedda för personligt bruk.

Det liberala partiet Palikot-rörelsen, fick överraskande 10% av rösterna i det allmänna valet den 9 oktober. Det partiet har en fullständig legalisering av samtliga s k soft drugs på sitt politiska program!

Länkar:

Poland ”Treatment Not Jail” Drug Law Now in Effect  

Poland introduces ‘treat not punish’ drug law 

Poland Institutes “Treatment Not Jail” Drug Offender Policy

Polen dekriminaliserar personligt narkotikainnehav

Polen vill avkriminalisera eget bruk

Polens förre president: -Avkriminalisera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.