Rädda Spice från stundande narkotikaklassning
Nyheter

Rädda Spice!

Spice är en örtmix som är känd för dess cannabislika effekter vid rökning. Preparatet säljs officiellt som rökelse men används i praktiken som ett lagligt substitut för cannabis. Det har sålts under flera år i utländska butiker och i svenska näthandlar.

I vanlig ordning vill nu svenska myndigheter förbjuda preparatet och anledningen denna gång är att det liknar cannabis. Vi måste göra motstånd och kräva att utredningen är 100% vetenskaplig.

Namninsamling för att stoppa narkotikaklassningen av Spice

Som vi tidigare har bloggat om så har Spice och liknande produkter visat sig innehålla JWH-018 som är en analog cannabinoid. Det är alltså ett kemiskt ämne som liknar naturliga cannabinoider varav en välkänd är THC. Rökmixar med naturliga och legala örter har alltså behandlats med dessa ämnen och därför blir rökaren hög.

 

 

I några Europeiska länder har dessa produkter nyligen förbjudits antingen som hälsofarlig vara eller enligt striktare narkotikaklassning. Det finns en flora av produkter med Spice och liknande namn. Förekomsten av JHW-018 och besläktade analoger till cannabinoider har konstaterats i vissa märken men inte alla.

Att narkotikaklassa är en seg process med många juridiska mekanismer. En statlig narkotikautredning från slutet av förra året vill göra det mindre omständigt (och mindre rättssäkert) men fortfarande krävs saklighet och bevis.

Statens kriminaltekniska laboratorium har sedan hösten 2008 analyserat Spice-produkter och den 11e mars i år behandlades drogen på ett NADIS-möte (Nätverket för den aktuella drogsituationen i Skandinavien). Klassandet är alltså på gång och kollar man listan över myndigheters besök på Cannabis.se och vilka artiklar som har lästs kan man ana just detta.

Enligt ett inslag av Rapport från igår så bedömmer folhälsoinstitutet om än lite luddigt att första steget mot ett förbud av Spice är taget. I inslaget får vi höra att preparatet kan leda till avtrubbning, minnesförluster och psykoser.

Visst säljer våra annonsörer de här produkterna men det är ju trots allt inte olagligt än. I värsta fall får dem väl sluta sälja rökmix med den här typen av tillsatser.

Det här är snarare en principiell fråga. Varför är det så självklart att nya psykoaktiva preparat ska kriminaliseras? Stämmer verkligen riskerna som folkhälsoinstitutet anger och undersöker man det på riktigt?

Det finns en hel del forskning som talar för cannabinoiders medicinska egenskaper och då borde ett förbud av JHW-018 inte vara helt självklart. I många fall kanske det är bra precis som cannbinoider är. Men det visste man förstås inte när hampans gyllene kristaller narkotikaklassades.

Slutsatsen är att vi borde rädda Spice ifrån ett förbud eller åtminstone pressa NADIS och landets knarkkrigare att verkligen motivera varför det bör förbjudas. Därför har Cannabis.se skapat namninsamlingen Rädda Spice! Är du hemlig av dig så skriv under med bara förnamn eller så. Det viktiga är att visa för knarkkrigarna att vi är många som inte accepterar osaklig moralism med automatiska förbud som följd.

Hittar du nyheter eller forskning om Spice skicka gärna in det hit som en kommentar på denna sida.

Läs mer om Spice:

Spice innehåller syntetisk cannabinoid

Rökmix med extra krydda

Läs mer om cannbinoider:

Cannabis förebygger cellskada

Cannabis mot hudsjukdomar

Spanska forskare: cannabis aktiva ämnen är ångestdämpande

Hur skyddar cannabinoider våra nervceller?

Cannabisämnen är antibakteriella

Det finns hur mycket som helst som talar till cannabinoidernas fördel. Alla inlägg om cannabinoider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.