Nyheter

Sativex godkänns i Sverige

Sativex är på väg att lanseras i Sverige, enligt vad man kan läsa sig till mellan raderna i en artikel som idag infördes i nätupplagan av SR Ekot. Men myndigheterna ställer krav på att medicinen inte ska skrivas ut till vad som i artikeln kallas ”fel  patientgrupp”. Ändå framhålls på flera ställen i artikeln att man inte kan bli hög eller få någon kick (?) av marijuana-munspejen.

Dessutom försäkras läsarna om att fastän det ”…I USA är … betydligt vanligare att få ett recept på marijuana av läkaren…”, så är ”…så kallat rekreationellt bruk, alltså för sitt eget höga nöjes skull, … fortfarande brottsligt”.  Man får förmoda att dessa formuleringar är till för att lugna vän av lag och ordning och för att stävja eventuell moralpanik..?

(Även om preparatet inte är namngivet i artikeln, torde nog alla insatta förstå att det handlar om Sativex)

Hans Sjögren är överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket. Han lugnar eventuella (förmodat?) upprörda reaktioner hos en oroad allmänhet genom att säga:

– För att bli hög på cannabis så behöver man relativt höga koncentrationer och det får man när man röker preparatet och tar det i högre doser, säger Sjögren. Det här är relativt låga koncentrationer, som man får i blodet när man tar det här preparatet. -Någon kick får man inte, försäkrar Hans Sjögren.

Det tycks vara viktigt att inte medicineringen ska innehålla några euforiska eller lustfyllda inslag. Gamle Luther igen, eller..?

Går inte att stoppa

Sjögren menar att det inte finns något som myndighetspersoner skulle kunna göra för att i nuläget stoppa lanseringsproceduren.

-– Då skulle de gå in och styra verksamheten i någon form av ministerstyre. Vi har gjort en bedömning av det här preparatet precis som med alla andra preparat som dyker upp på marknaden, säger han.

 

G W Pharmaceuticals vill börja sälja medicinen redan i år, men förmodligen dröjer det till nästa år innan den kommer ut på marknaden

 

I artikeln finns den här passagen:

Så länge företaget går med på de krav myndigheten ställer – och det handlar om att se till att preparatet inte skrivs ut till fel patientgrupp – kommer inte Läkemedelsverket vara något hinder.”

Man kan ju undra vad det är för slags patientgrupp som anses vara ”fel”..?

Länkar:

Cannabis för medicinsk bruk på väg bli laglig – Ekot | Sveriges Radio

Cannabusiness

Medical ’marijuana’ coming to Sweden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.