Nyheter

Sveriges knarkkrigare lever i förnekelse

Svensk medias rapportering kring cannabis har visserligen blivit mer saklig i o m utvecklingen i USA. Men fortfarande kan vi se arvet av den narkofascism som varit fullständigt dominerande i nära 30 år.
Decennier av hjärntvätt har verkligen fördummat vissa. Något som framgick tydligt när politiker med anknytning till ECAD nyligen uttalade sig i tidningarna Corren och Dagens Samhälle.

Som om det inte är hårt nog redan i Sverige så kräver dessa knarkkrigare ännu mer satsning MOT narkotika. Där hårdare och svepande lagar är ett önskat verktyg. Deras mål är otroligt nog att “få bort narkotikan i vårt samhälle”. Syftet med nolltolerans och restriktiv narkotikapolitik är enligt dessa, hör och häpna, att narkotikaanvändningen ska minska!

Sedvanliga punktlistan om varför cannabis är så hemskt kan som vanligt ifrågasättas med en kvarts googlande bland vetenskapliga studier på nätet.

Den kanske syrligaste kritiken mot Sveriges förlegade narkotikapolitik, nämligen hög narkotikarelaterad dödlighet, viftar de bort med förklaringen om olika definitioner i EU-länder. Stackars knarkkrigare, åratal av övernitiskt statistikförande och en vilja att använda det till sin fördel verkar ha blivit till ett bakslag.

Dessa tokstollar från European Cities Against Drugs (ECAD) säger alltså saker i media som uppenbarligen saknar verklighetsförankring. Det går inte att förneka vad som sker i världen och vi i Sverige måste anpassa oss. Vi måste även sluta slösa skattepengar på ECAD som i praktiken drivs av RNS och Stockholms stadshus. För vad har ECAD presterat genom åren? Med en nota för Stockholms skattebetalare på ca 1 miljon årligen så måste väl ändå arbetet leda till något konkret?

Kampen mot droger snart över

I Kalifornien som under många år haft extra sträng nolltolerans mot brottslighet svämmade fängelserna över till följd av drakoniska narkotikalagar. November 2014 då Alaska, Oregon och Washington DC legaliserade cannabis så röstades även en omfattande lagreform igenom i Kalifornien. Straffen för enklare narkotikabrott sänktes. Detta kommer även ge redan dömda möjlighet till förkortade straff och ska gälla ca 20% av den totala fängelsepopulationen, i USA:s största delstat.

New York som pga den hårda Rockefeller-lagen länge ansetts vara mycket cannabisfientligt reformerade nyligen narkotikalagarna. Nu är cannabis så gott som avkriminaliserat och stadens minoritetsgrupper ser fram emot att slippa ständiga fickvisitationer av rasistiska poliser.

Även på det federala planet hände det något stort i slutet av 2014. USA:s kongress tog då det historiska beslutet om att det federala justitiedepartementet, med DEA under sig, förbjuds att motarbeta verksamheter som följer delstatliga lagar gällande medicinsk marijuana.

Tidningen Rolling Stone publicerade häromdagen en mastodontartikel med rubriken The War on Drugs is Burning out. En intressent del handlar om hur cannabis t o m skulle kunna bli en viktig valfråga i amerikanska presidentvalet 2016.

I Colorado som nu haft en reglerad och legal cannabismarknad i ca två är statistiken talande. Betydande skatteintäkter från försäljningen öronmärks för utbildning och vård. Brottsstatistiken visar att våldsbrotten blir färre. Dödligheten på vägarna går ner och arbetsmarknaden växer.

Alla som kräver hårdare tag och en upptrappning i kampen mot droger har inte den minsta förståelse för narkotikapolitik!

Länkar:

Det krävs en nationell satsning mot narkotika

Nu krävs krafttag mot narkotikan

USA tänker om..?

Utvecklingen i USA är ett faktum!

USA: Halvering av mord i Denver där cannabis är legaliserat

Gammalt om ECAD:

Staden Budapest funderar på att hoppa av svenska ECAD

Noll tolerans av narkotikafria utopier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.