Nyheter

”Unga förstår inte hur farligt cannabis är”

Det är alltid samma visa från knarkkrigare. Okunniga och fördomsfulla poliser som i media säger att ungarna inte inser riskerna med cannabis. Minister Maria Larsson som ansvarar för folkhälsan bygger hela sin narkotikapolitik på detta. Idag kan ungas förskräckliga cannabisrökande mycket väl slå både nätdroger och vanvården av heroinister i fråga om massmedial uppmärksamhet. 

Är det verkligen så att kidsen inte har någon koll? En färsk studie har tittat närmare på hur unga tolkar budskap från olika håll och resonerar om cannabis. Det verkar som att de intresserat läser på och kanske t om kan vara bra på att utforma råd till jämnåriga. Ett perspektiv som kanske inte riktigt har anammats i Sverige.

I somras skrev Cannabis.se om en liknande studie från Schweiz. Enligt den är stoners intresserade av att lära sig om drogen och relaterade hälsoproblem, t o m mer informerade än vad ickeanvändare är. 

Vi tar ju hand om tyngre missbrukare så dåligt att de dör som flugor. Enligt den ”begravda” missbruksutredningen så kommer många med missbruksproblem aldrig ens i kontakt med vården.
Fokus ligger ju onekligen på att stoppa nyrekrytering av unga i Sverige, ett argument som inte sällan används i försvar av den repressiva nolltoleransen.

Är det verkligen så smart att sätta polisen på ungdomarna, som inte verkar vara så dumma, när vi egentligen borde hjälpa och skademinimera?

Länkar:

Weeding out the information: an ethnographic approach to exploring how young people make sense of the evidence on cannabis

Användare av cannabis intresserade av riskerna

Professorer oroade: -Vad händer med missbruksutredningen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.