Nyheter

Narkotikarelaterad dödlighet i Sverige och Danmark

Narkotikapolitiken ser helt annorlunda ut i vårt grannland Danmark. Utöver opiatsubstitut så testas även legal förskrivning med heroin för de allra mest problematiska brukarna. Sprututbyten har länge varit norm och det finns speciella ”fixrum” där injektionsnarkomaner kan använda droger och få hjälp av vårdpersonal.

Det intressanta är att Danmark slog rekord 2012, då uppmättes den lägsta narkotikarelaterade dödligheten på nästan två decennier. Även i Sverige var 2012 ett rekordår men då ett desto dystrare sådant. Här dog 529 människor en narkotikarelaterad död och det är fler än någonsin. 

Svenska knarkkrigare har för vana att förneka denna höga dödlighet med att jämförelser mellan länder är komplicerat och att vi i Sverige oftare anger denna dödsorsak. Det är såklart bara en dålig bortförklaring, sen så är det ganska ironiskt att vår vilja att skylla på drogerna istället visar att vi förlorar kampen mot narkotika.

Ps. Vi har frågat barn och folkhälsominister Maria Larsson hur hon ser på skillnaden mellan Sverige och Danmark. Får vi svar uppdateras detta inlägg.

Länkar:

Fler än någonsin dör av droger

Antallet af årlige narkodødsfald er det laveste i 19 år

Behandlingsmyten – föredrag på workshop om svensk och dansk narkotikapolitik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.