Nyheter

Uruguay: Majaodling på militär mark?

Sedan Uruguay i december förra året blev den första suveräna stat som officiellt legaliserat odling, försäljning och bruk av marijuana (i realiteten har det aldrig varit förbudet att konsumera cannabis i Uruguay), har tankar väckts på att förlägga odlingarna till mark som f n används av landets militär. Syftet skulle vara att undvika att kriminella krafter tar över produktion och/eller distribution av den åtråvärda grödan.

Landets försvarsminister Eleuterio Fernandez sade i en intervju med Reuter att landets behov sannolikt uppgick till högst 10-20 hektar av odlad marijuana (landets befolkning uppgår till endast 3,2 miljoner invånare) och att försvarsministeriet har mycket lämplig mark att välja bland. 
-Dessutom kan vi ju det här med att skydda omgivningarna, lade han till.

Men det här med att centralisera och därmed bättre kunna kontrollera odlingen av cannabis är bara ett av många scenarier som f n studeras innan regeringen någon gång under april månad bestämmer mer i detalj hur man kommer att förfara med den legaliserade cannabisen.

Följs noga
Uruguays experimenterande med legalisering av cannabis följs noga av andra länder med pågående debatter som klart visar att det finns egna funderingar på att genomföra liknande drogliberala åtgärder.

Läkemedelsbolag intresserade
-Det är av största vikt att våra lagar inte har negativ påverkan på våra grannländer, säger Eleuterio Fernandez. Det är därför vi vill att den cannabis som odlas i Uruguay stannar i Uruguay.
Emellertid har redan utländska läkemedelsbolag hört av sig för att utröna möjligheterna att få handla statligt framställt uruguayanskt gräs för medicinska syften.

Försäljning vid årets slut
Enligt Uruguays president Jose Mujica planeras legal cannabisförsäljning först vid årets slut. Det framkom då han gav en intervju till en lokaltidning i Chiles huvudstad Santiago i går. Vidare famgick att man ämnar använda sig av klonade plantor, så att dessa med lätthet kan spåras.  
Sannolikt kommer odlingen huvudsakligen att ske på militär mark, men viss begränsad privatodling kan också komma att finnas.

Odling för eget bruk
I enlighet med de nya lagarna kan man som myndig (18år) medborgare i landet handla upp till 40 gram cannabis per månad på godkända apotek. Dessutom får man odla upp till sex marijuanaplantor i hemmet för eget bruk. Vikten av dessa får uppgå till 480 gram. 

Länkar:

Uruguay says may grow marijuana on military land

Uruguay plans legal marijuana sales by year’s end

 Cannabis in Uruguay (Wiki)

Legally high: Cannabis courses open in Uruguay to control marijuana consumption

Uruguay: Presidenten vill sälja statlig cannabis

Uruguay: Senaten röstade JA till legalisering av cannabis!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.