Nyheter

USA: Legalisering av industrihampa?

Thomas Massie -en republikansk kongressman från den amerikanska jordbruksdelstaten Kentucky- har i måndags med stöd av ytterligare 28 individer åter lagt fram ett förslag till Kongressen som kräver att den federala regeringen ska tillåta att industrihampan blir helt laglig, liksom den är i Sverige.
Den här speciella varianten av cannabis sativa innehåller visserligen THC, men i så små mängder (under 1%) att den inte kan anses vara psykoaktiv och således inte heller en drog.

Ovanlig samstämmighet

House Bill 525, som förslaget heter, skulle om den går genom utesluta industrihampa från marijuanadefinitionen. Enligt förslaget ska delstatsparlamentet få befogenhet att ge ut årliga licenser och reglera kommersiell produktion av hampan, som då skulle betraktas som en handelsvara inom industri- och jordbrukssektorn. För att undvika oseriös odling måste bönderna enligt förslaget beså minst 10 tunnland.
Anmärkningsvärt nog gick lagförslaget genom delstatsparlamentet enhälligt. Två republikanska och en demokratisk kongressledamot stödde det genom sina tal.

Industrihampa godkänd i 8 stater

De åtta delstaterna Oregon, Colorado, Montana, North Dakota, Maine, Vermont, Washington och West Virginia – har redan antagit lagstadgade förändringar vilka definierar industrihampa som en renodlad jordbruksprodukt och de vill också tillåta kommersiell, kontrollerad produktion av plantan.

Drog, enligt federal lag

Om HB 525 skulle godkännas, så skulle den undanröja existerande federala hinder. Därigenom skulle alla intresserade delstater kunna odla den utan att behöva riskera att hamna i konflikt med den federala narkotikalagstiftningen.
Delstatspolisen i Kentucky är motståndare till förslaget, eftersom deras representanter anser att det skulle försvåra jakten på starkare marijuana.

Stora ekonomiska möjligheter

Industrihampan är en hållbar gröda och kan innebära stora ekonomiska möjligheter för de ekonomiskt utsatta lantbrukarna i Kentucky, konstaterade Thomas Massie i ett pressmeddelande. Industriell hampa ger småbönderna en ny försörjningsmöjlighet.

Bara USA spjärnar emot

Enligt en rapport från Kongressen är USA nu den enda utvecklade staten där industrihampa inte är en etablerad gröda.
Tidigare försök att få industrihampa godkänd i jordbruksavseende har blockerats i kongressen och frågan har aldrig tidigare diskuterats i senaten.

Länkar:

Industrial hemp legislation clears committee unanimously

Industrial Hemp Farming Legislation Reintroduced In Congress

U.S. Representative Massie Introduces Industrial Hemp Bill

Kongressens rapport om industrihampa (PDF)

Forskare: Hampa bra fastbränsle

Willie Nelson sjunger reggae för industrihampa

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.