Nyheter

USA: Statligt hyckleri göder läkemedelsföretag

Medan den amerikanska regeringens federala organ DEA utsätter kooperativa och privata odlare som producerar medicinsk marijuana för ena raiden efter den andra och tvingar andra statliga myndigheter att ändra textinnehållet i sina publikationer, så att det inte ska låta alltför cannabisvänligt, delar myndigheten samtidigt frikostigt ut odlarlicenser till profithungriga stora, redan etablerade läkemedelsföretag. Övriga intressenter göre sig ej besvär, tydligen.
Inte ens forskare får tillstånd att odla egen medicinsk cannabis.

Skattemyndigheten IRS ägnar sig under tiden åt att trakassera delstatsgodkända medicinska cannabisdispensärer, odlare och distributörer. Federala åklagare försöker skrämma delstatliga tjänstemän till lydnad genom hot. Och nu har de stora läkemedelsbolagen lystet betraktat de lukrativa affärerna med medicinsk cannabis, kavlat upp skjortärmarna och är beredda att kasta sig in i striden om profiten. Deras redskap för att uppnå en monopolställning i branschen är lobbyister och känningar inom regeringskretsar. Hittills har DEA godkänt 55 ännu inte namngivna farmaceutiska företag som fått tillstånd att odla cannabis för medicinskt bruk i USA.

Obamaadministrationen befinner sig i en för den något besvärlig situation. Om den godkänner odling för medicinskt bruk, så bör cannabis i rimlighetens namn också omklassificeras från värsta gruppen -Schedule I- till Shedule III, där t ex den nu legala THC-medicinen Marinol och kodein hör hemma.

Den här omklassificeringen är ju något som såväl cannabisaktivister som läkemedelsföretag ansökt om hos DEA tidigare och trots en omfattande masknings- och förhalningsprocess från federalt håll, tvingas troligen DEA snart att bekänna färg. Myndigheten har nämligen den 23 maj i år blivit stämd av ett antal cannabisaktivister och är skyldiga att svara på stämningen inom 60 dagar.

Länkar:

Big Pharma attempting to corner the market on medical marijuana

Groups Sue Feds Over Marijuana Rescheduling Petition Delay

As The DEA Raids Dispensaries, It Hands Out Cannabis Growing Licenses To Big Pharma

DEA Licenses 55 Marijuana Licenses for Big Pharma – Refuses for University Researchers

But Remember: Marijuana Is Not Medicine

Meet Your New Pot Dealer: Big Pharma

Advocates Sue Federal Government Over Marijuana Rescheduling Delay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.