Nyheter

”Vinklat om cannabisopinion i USA”

För några dagar sedan publicerade AP/CNBC en opinionsundersökning om cannabis. Enkäten omfattade 1001 personer och genomfördes via telefon. 55% av de tillfrågade sade sig vara emot en total legalisering av marijuana. Över 60% ansåg däremot att regeringen bör tillåta medicinskt bruk av cannabis.
Flera nyhetsförmedlare använder nu denna undersökning som förevändning för att basunera ut att majoriteten av de myndiga amerikanerna inte vill legalisera cannabis.
Men resultatet är inte alls så svart eller vitt som dessa medvetna desinformatörer vill göra gällande.

Det kanske mest kända exemplet på lögnaktig anti-cannabis-propaganda

Den respekterade nyhetssidan Huffington Post har tittat närmare på samma undersökning och fann motstridiga uppgifter som t.ex. när alkohol jämförs med cannabis. Då tyckte den största gruppen på 44% att cannabis bör regleras på liknande sätt som alkohol. På samma fråga svarade 12% att rättsväsendets hantering av cannabis borde vara mindre strikt.

 

 

Men historien är full av sakfel, verbal, rädslebaserad manipulation och diverse andra illdåd, som resulterat i att cannabis blivit nedsvärtad i allmänhetens ögon. Detta har i sin tur medfört att den manipulerade majoriteten av folket givit sitt stöd till den rådande, cannabisfientliga lagstiftningen.

Att knarkkrigare ljugit för svenskarna sedan slutet av sjuttiotalet, har starkt påverkat vad som är (eller kanske snarare har varit), gängse uppfattning i frågan. Den största lögnen är förstås den narkotikafria visionen, vilket gemene kvinna/man uppfattar som en bra idé trots att det helt uppenbart handlar om en orealistisk utopi!

Propaganda och manipulation med hjälp av media är förvisso ingen ny historisk företeelse. Det räcker med att tänka tillbaka på nazitysklands tillgång till tidningar, radio och film, för att man ska inse hur lätt en opinion kan vändas. Från att ha varit dåtidens öppnaste och mest toleranta samhälle gentemot minoriteter, som t ex de homosexuella (I stora tyska städer som Berlin och Hamburg kunde de homosexuella leva relativt öppet), förvandlades situationen och den allmänna opinionen snabbt sedan nazisterna fått tillgång till medierna,

”Majoritetsargumentet” som lyder att ”folket vill ha det så” är ju något som knarkkrigarna alltid slänger fram. Den här sortens argumentation framförs ofta av samma personer som ljuger för samhällets medborgare i syfte att främja kampen mot droger.

Det är viktigt att vår retorik och argumentationskonst kan byggas upp och förbättras för att vi lättare ska kunna bemöta majoritetsargumentet, som sorgligt nog är något av knarkkrigarnas starkaste slagträn i debatten.

Har du några fler idéer och goda motargument?

Post scriptum

Två färska opinionsundersökningar visar att bland folket i västra USA så vill 55% (CBS News poll) och 56% (SurveyUSA poll) legalisera cannabis.

Legalisering av cannabis, som Kaliforniens medborgare ska rösta om i november, är alltså en mycket sannolik utgång av omröstningen.

Länkar:

Poll: Majority Of Americans Say Pot Should Be Treated Like Booze

Majority Wants To Treat Pot Like Alcohol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.