Nyheter

Australien: Drogexpert vill legalisera cannabis för att minska drickande

Professor Robin Room i högsta ledningen för Australiens mest framstående forskningsinstitution för alkoholpolitik uppmanar nu till legalisering av cannabis i syfte att minska de skadliga effekterna av alkoholdrickande! Room har en anknytning till Sverige då han var chef för SoRAD vid Stockholms universitet från 1999 till 2005.
Professorn vid Centre for Alcohol Policy Research säger att marijuana borde legaliseras under strikta, kontrollerade former för att man ska få bukt med de sociala skadeverkningar som överdriven alkoholkonsumtion för med sig. De eventuella skador som cannabis kan ge upphov till, är väsentligt lindrigare än de som alkoholen orsakar, menar han.

Meningsfullt legalisera nu
-Det vore meningsfullt att legalisera marijuana nu under kontrollerade former, säger professor Room i tidningen Herald Sun. Vi måste se framåt. Jag tror att vi måste ta en diskussion nu, därför att det vore vettigt i flera sammanhang.

Minskade kostnader
Det handlar bl a om att minska statens kostnader samt att försöka reducera alkoholmarknaden medan vi ändå håller på, på samma sätt som tobaksmarknaden har fått mindre utrymme.

Fler experter positiva
Professor Robin Room är ytterligare en i den snabbt växande skaran av experter som på sistone offentligt uttalat sig om lämpligheten att legalisera  cannabis och det uppenbara faktumet att det är ologiskt att bibehålla cannabisens illegala status, medan den betydligt farligare drogen alkohol är laglig.

Svensk utmärkelse
En lite rolig poäng i sammanhanget är att Robin Room 2005 mottog en utmärkelse från svenska CAN (Centralförbundet för alkohol-och narkotikaupplysning) för sitt noggranna forskningsarbete. Förhoppningsvis ser man från CANs sida lika välvilligt på det här utspelet från professor Room och tar till sig något!

{source}
<iframe src =”http://video.couriermail.com.au/embed/2396253645/Drug-push?player=narrow” width=”330″ height=”365″ frameborder=”0″ marginheight=”0″ marginwidth=”0″ scrolling=”no”><p><a href=”http://video.couriermail.com.au/2396253645/Drug-push”>VIDEO: Drug push</a></p></iframe>
{/source}

Länkar:

Expert calls for marijuana to be legalised to reduce harm of binge drinking in teens

Head of Australian Alcohol Research Center Calls for Marijuana Legalization

Curb boozing by legalizing marijuana, says Australia’s top health expert

Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning – Room, Robin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.