Nyheter

Paragrafryttare förstår ej folket

Det var 1996 som medborgarna i The Golden State först visade vägen när det gäller medicinsk cannabis. I ett delstatsval sade majoriteten av Kaliforniens väljarna JA till att doktorer ska kunna rekommendera ört till patienter som behöver det. År 2003 så förtydligades lagen och kollektiv/kooperativ odling av marijuana blev tillåtet bara det inte görs för profit.

I våras visade en opinionsundersökning att 56% av Kaliforniens medborgare stöder full legalisering av cannabis och reglerad försäljning till myndiga över 21 år. Just nu finns det fyra olika motioner som ämnar uppnå detta men med viss variation i tidsperspektiv och juridiska parametrar, enligt många är det möjligt att detta kan hända redan 2010.

Folket, patienter och forskare är mer för än mot växten. Då kan man fråga sig vilka som är starkast motståndare till denna cannabistrend. Inom två grupper går det att finna ett oresonligt och omotiverat motstånd.

 

 

Många politiker vågar helt enkelt inte vara pragmatiska eller så vill de verka tuffa mot brottslighet. Att resolut säga ner till knark är ett sätt att köpa konservativas röster.

Polis och rättsväsende, mest uniformerna, är nästan alltid motståndare till legalisering. Knarkpoliser kan inte acceptera att samhället ifrågasätter deras existensberättigande. När droger i framtiden ses helt och hållet som ett folkhälsoproblem och inte ett juridiskt så blir denna sorts polis onödig. Tänk dig själv att stå inför detta, då drar man säkerligen till med vad som helst för att skydda sin egen lön och kultur.

Just precis det här ser vi i Kalifornien där fega politikers passivitet och den senaste tidens politiska ljusning har satt ordentlig fart på cannabisindustrin. Uppskattningsvis finns det ett tusental cannabisdispensärer/apotek i hela delstaten. I Los Angeles finns det ca 800 företag som säljer cannabis till patienter men under 200 av dessa är verkligen verksamheter som följer delstatslagen om kollektiv odling för medicinsk marijuana. Kanske har det gått lite för snabb den senaste tiden och fokus har kanske i för stor utsträckning flyttats från medicin till profit. Men detta beror som sagt på lagstiftarnas ovilja att hantera frågan och om man tänker efter är det inte så konstigt att ett företag som säljer medicin ska tjäna pengar, se på utförsäljningen av svenska Apoteket.

Delstatspolisen har länge motsatt sig utvecklingen i Kalifornien och pekat på federal lag som inte tillåter cannabis över huvud taget. I våras så sade Obamas justitieminister Holder att företag som följer delstatslagar ska lämnas ifred men trots detta så fortsätter den federala narkotikapolisen DEA i samarbete med obstinat delstatspolis ändå sin odemokratiska kamp mot cannabismen i Kalifornien. Under 2009 har raiderna mot apoteken fortsatt men med en skillnad. Numer grips sällan någon, målet är snarare att förstöra genom att beslagta pengar och varor.

Narkotikapolisen som egentligen ska hålla klaffen och följa medborgarnas önskan vägrar alltså att finna sig i tiden. I förra veckan protesterade ett hundratal aktivister utanför konferensanläggningen Montebello Country Club där 150 åklagare och narkotikapoliser samlats, rubriken på arrangemanget var Eradicating Medical Cannabis Dispensaries in the City of Los Angeles and Los Angeles County.

Ett vanligt svar till arga kritiker av dagens narkotikapolitik är att polisen endast gör sitt jobb och att det är politiker som ska beskyllas för ”trubbiga” lagar. Men i Sverige sker samma sak fast här samlas inte några demonstranter när SNPF möts för att utforma propagandan. Narkotikapolisen som absolut inte är en ädel objektiv kraft blir istället en slags kulturpolis och i Sverige har propagandan, än så länge, en mycket större påverkan.

Det är samhällsfarligt när dem som självklart vill se mer resurser fördelas till knarkkriget arbetar hårt för att just det ska ske.

Legalize It!

Länkar:

Speaking Up to Rattling Sabers

Los Angeles County D.A. prepares to crack down on pot outlets

USAs justitieminister: Ny syn på medicinsk marijuana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.